Att utbilda en flicka har positiv påverkan på samhället

Över 260 miljoner barn i världen går inte i skolan. Hälften av dessa bor i Afrika söder om Sahara och över hälften är flickor. Bland den 20% fattigaste delen av befolkningen går mindre än hälften så många flickor som pojkar klart gymnasiet. Utan utbildning är det mycket svårt att ta sig ur fattigdom.

 

Att satsa på flickor ger ringar på vattnet och hållbar förändring

  • En utbildad flicka gifter sig i snitt sex år senare
  • Hon tjänar 25% mer
  • Hon får färre barn (i snitt 4 istället för 6 i Kenya)
  • Hennes barn har 50% högre chans att överleva sin 5-årsdag
  • Hon bidrar till en ökad BNP/capita
  • Att utbilda flickor ligger på plats nummer sex av de 100 mest effektiva insatserna för att minska klimatpåverkan enligt Project Drawdown (www.drawdown.org)

 

Har du funderat på hur du kan bidra till en bättre värld?

Social Initiative Educate Girls är ett initiativ där familjer ger utsatta flickor från fattiga familjer i östra Afrika möjlighet till utbildning och sysselsättning. Familjerna går samman för att stödja uppskalning av utvalda organisationer som drivs av sociala entreprenörer i östra Afrika. I Social Initiative Educate Girls I har 15 familjer sedan 2017 investerat i tre organisationer som har skapat fantastiska resultat för unga kvinnor.

 

”För oss var det viktigt att se att vårt bidrag gjorde skillnad, både idag och på sikt. I Educate Girls initiativet kan vi följa resultaten från vår insats. Till exempel vet vi att det är fyra gånger fler elever i en av skolorna vi är med och stödjer som klarar slutexamen än i landet som helhet”, säger en representant från en av de 15 familjerna som deltar.

 

Vill du också vara med och göra skillnad?

Nu startar Social Initiative Educate Girls II där 15 nya familjer är tänkt att gå med för att stödja uppskalningen av tre nya organisationer med fokus på utbildning och sysselsättning för flickor i östra Afrika. Varje familj som vill vara med kommer att kommittera sig till 150 tkr per år i tre år. Familjerna kommer att träffas ett par gånger om året och få skriftliga uppdateringar över utvecklingen.

 

”Vi har just varit i Kenya och Uganda och utvärderat nya lokala partnerorganisationer som ska ingå i Social Initiative Educate Girls II, och har tre fantastiska organisationer som vi har valt ut. Vi ser fram emot att tillsammans med dem och de nya familjerna göra stor skillnad och skapa bättre förutsättningar för många fler”, säger Caroline Cederlöf, ansvarig för Social Initiative Educate Girls.

 

För den som vill veta mer om det nya initiativet finns det möjlighet den 20 augusti kl 17.00. Då presenteras upplägget och de tre organisationerna. På plats finns även familjer som är med i Social Initiative Educate Girls I. Antalet platser är begränsat och OSA är senast 13 augusti genom att maila till Caroline Cederlöf på caroline@socialinitiative.se

Här kan du lyssna till Caroline Cederlöf från Social Initiative då hon intervjuades i Förmögenhetspodden:


Få insikt, direkt i din inbox!

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.